Doria er 15 år gammel, hun bor i en forstad til Paris, faktisk mere en ghetto….. Dorias far er rejst til Marokko med sin nye (unge) kone og har efterladt Doria og hendes mor uden midler til at klare hverdagen. Doria er havnet i et tomrum, hun har ingen veninder, ingen selvtillid og de mennesker der omgiver hende (socialrådgiveren, psykologen m.fl) har hun ingen tillid til. Hvordan kommer man videre når livet spiller én et puds? Det kunne jo være et kys fra en kikset fyr, det kunne være at ens mor begynder at blomstre op, det kunne være at man begyndte på en uddannelse der faktisk sagde én noget.
Dorias historie foregår i Frankrig, men den kunne ligeså godt foregå i Danmark. Forfatteren Faïza Guène skrev romanen da hun var 19 år gammel og den er solgt til udgivelse i 26 lande.
Jeg var mere end godt underholdt og Dorias dagbog gjorde mig også klog på livet. Doria er nemlig en god iagttager og menneskekender.
Dorte Roholte er suveræn til at beskrive pige – liv som det leves med sminke, forelskelse, glæde og sorg. Også i Skøre Hjerter hvor hun hiver os med ind i hverdagen hos to bedste veninder Molly og Flora.
Molly er den lidt forsagte der dog altid er med på den mere vilde Floras skøre påfund. For det meste. Nogen gange kan det godt give dårlig samvittighed og ondt i maven når hun synes Flora altså er for meget. For eksempel da Flora stjæler en trøje i en lokal butik eller højlydt skælder en tilfældig mand ud i videobutikken fordi han står og kigger på pornofilm.
Dog er det Floras fandenivoldskhed der skaffer Molly en date med Emil, som hun syntes er noget af det sødeste.
Mollys synes Flora er den bedste veninde – overhovedet. Samtidig aner man at hun nogle gange synes at Flora er for intens, for vild, for ustyrlig og Molly undrer sig mere og mere over Floras mærkelige opførsel da hun bliver mere og mere utilregnelig.
En dobbelt date med Emil og Lau går helt galt og Molly må sande at Flora ikke bare gør mærkelig ting fordi hun er lidt vildt. Flora bliver indlagt og det viser sig at hun er maniodepressiv.
En rigtig fin bog om veninder gennem tykt og tyndt og så når tingene udvikler sig på en anden måde end man lige havde forestillet sig. Den behandler på en rigtig god måde et svært men vigtigt emne
En del af Carlsens Sommerfugle-serie. To sommerfugle (12-14 år)
Livet kan være så smertefuldt og fyldt med nederlag, at man må kapsle sine følelser inde for at overleve. 16 årige Maj, der er hovedpersonen i denne bog, har efterhånden svært ved at blot at være til. Hjemmefronten er præget af en ustabil og ansvarsløs mor, der er dybt alkoholiseret. De flytter fra kommune til kommune for at undgå de sociale myndigheder. Et rodløst liv, der gør hende ensom og udsat for andres hån og fornedrelse. Bogen starter, hvor Maj og hendes mor overtager et forsømt og klamt hus i en lille by i Jylland. En by hvor alle kender alle og hvor de i den grad skiller sig ud fra det normale. Allerede på hendes første skoledag udsættes hun for mobning. Men Maj har prøvet det før, og hun accepterer spillereglerne. Hun har kun hån tilovers for lærernes forsøg på at ændre forholdene. Hun vil alligevel aldrig kunne blive som de andre og hun vil aldrig kunne invitere venner med hjem. Maj har sin egen måde at sige fra på.
Bogen er skrevet af Ronnie Andersen, som i øvrigt har skrevet Date med en engel, 6 og Tilfælde, som også er værd at læse!
Jeg har læst en bog om skating. Ja, i sig selv vel ikke den store bedrift. Men jeg ved intet om at skate, og jeg interesserer mig ikke for, hvad en ollie eller 5-0 Grind er.
Men alligevel blev jeg nu lidt nysgerrig og måtte scanne de QR koder, der er igennem hele bogen. Og det fungerer. Man opdager jo næsten ikke man læser en bog, med alle de tricks der er.
Der er to hovedpersoner. Kristoffer aka Krissy B og Mehmet aka Momo (det er også titlerne på de to første bind i serien) er totalt vilde med at skate, de skater nærmest også imens de sover.
Det med de skiftende hovedpersoner gør, at man kommer til at kende personerne ret godt. For når det er Krissy der er hovedperson, er det hans tanker om sig selv og om Momo man følger, og omvendt når det er Mehmet.
Man kan med det samme lide dem og man vil, at det skal lykkedes for dem. Det der skal lykkedes er at få en skaterbane til byen, på trods af at byrådet har nedstemt forslaget. Hvordan det ender vil jeg ikke sige, men det har noget med Kronprins Frederik og selvfølgelig et skateboard at gøre.
Så er du en 10-12 årig dreng der er vild med at skate og knap så vild med at læse – så er det bogen for dig!
Læsepilen er rettet mod pigebøgerne hos mig i øjeblikket. Først Knus-klubben og nu har jeg så læst Sille elsker Lukas – måske af Astrid Heise-Fjeldgren.
Silles far siger på et tidspunkt i bogen: Hun har jo fået en kæreste, er det så ikke meningen at man skal være glad.Og jo Sille er glad, men hun er mest ked af det. Hun har jo ligesom stjålet Lukas fra sin bedste veninde Ginny. Ginny sagde først, at hun var forelsket i Lukas og så har hun ligesom førsteret. Lukas er dog mest interesseret i Sille og snart er Sille og Ginny uvenner.
Hold op hvor var jeg underholdt af denne klassiske venindehistorie, hold op hvor jeg led med Sille og Ginny. Flere steder måtte jeg også fnise lidt, Sille kommer ud for flere ufrivilligt morsomme episoder. Kan på det kraftigste anbefale Kys og kanel-serien. Næste bog i serien hedder Kys med kaos og den skal jeg også bare læse.